TIEDOTTEET

Suomen Maallikkotuomarit osallistui XXII Tuomaripäivään 14.10. Helsingissä. Tuomaripäivän päätemana oli tuomioistuimen riippumattomuus ja uskottavuus. Puheenjohtaja, herastuomari Janne Heilimä edusti tilaisuudessa yhdistystämme kutsuvieraana.

Uusin Maallikkotuomarit -digilehti on julkaistu.

 Maallikkotuomari-lehti | Suomen Maallikkotuomarit ry

Suomen Maallikkotuomareiden koulutusristeily Ahvenanmaalle 15-17.9.

Suomen Maallikkotuomarit ry Finlands Lekmannadomare rf, järjestää koulutusristeilyn 15.-17.9.2022 Viking Linen M/S Gabriella-laivalla.

Matka suuntautuu tällä kertaa Ahvenanmaalle Sadonkorjuu -teemalla. Laiva lähtee torstaina klo 16.30 Helsingin Katajanokan terminaalilta Aloitamme kuitenkin omalla ohjelmalla laivan kokoustilassa jo klo 11.00.

Helsinkiin palaamme 17.9.2022 lauantaina klo 15.15.

Matkan hinta alk. 235€/henkilö.

Ohjelmassa mm. seuraavat mielenkiintoiset luennot:

* Yleiskatsaus Syyttäjälaitoksen toimintaan, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen 

* Talousrikosten tutkinta ja sen haasteet, rikoskomisario Lauri Pajunoja, KRP

* Miten toimin lautamiehenä  -lautamiehen rooli oikeudenkäytössä, puheenjohtaja Janne Heilimä

Tervetuloa mukaan!

Matkaohjelma ja ilmoittautumiset alla olevan linkin kautta:

https://www.matkapojat.fi/maallikkotuomarit

Lautamiespäivät ja 50-vuosijuhla Hämeenlinnassa 19.3.2022


Kutsu ja ohjelma 19-20.3.2022

Lautamiespäivien antia

Keväisen raikas ja aurinkoinen sää johdatteli osallistujat Hämeenlinnan torin laidalla sijaitsevaan kokous- ja juhlatilaan, Raatihuoneelle.

Lautamiespäivien puhujakaarti oli erinomainen ja läsnäolijoilla oli ilo päästä kuulemaan mielenkiintoisia sekä vaikuttavia puheita sekä esityksiä. 

Puheenjohtaja Janne Heilimä avasi lautamiespäivät toivottaen kaikki läsnäolijat tervetulleiksi tilaisuuteen. Avaussanojen jälkeen seurasi Kanta-Hämeen käräjäoikeuden laamannin, Petteri Palomäen tervehdys. Palomäki valotti puheessaan myös lautamiesinstituution tilannetta. Hallitusohjelman mukaan lautamiesjärjestelmä säilytetään, mutta lautamiesten valintatapaa tullaan mahdollisesti uudistamaan.

Ylijohtaja Riku Jaakkola kertoi Tuomioistuinviraton tehtävästä ja esitelmöi viraston 2021-2025 strategiasta. Strategiasta ilmeni muun muassa, että Tuomioistuinviraston tehtävänä on auttaa tuomioistuimia toimimaan laadukkaasti ja tuloksellisesti. Tavoitteena on turvata tuomioistuinten toimintaa ja asemaa yhteiskunnassa. Riippumattomuus on toiminnan lähtökohta ja toimintaedellytys.   

Tämän vuoden lautamiespäivien teeman mukaisesti rikosylikonstaapeli Leena Einistö KRP:stä kertoi Suomessa toimivista järjestäytyneistä rikollisryhmistä ja poliisin toiminnasta järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. 

Puheiden ja esitysten jälkeen seurasi maittava lounas Raatihuoneen tiloissa. Lounaan jälkeen saimme kuulla asianajaja Juho Juuselan esityksen asianajotoiminnasta. Juusela puhui asianajajien roolista sekä avasi kuulijoille lakimies-varatuomari-asianajaja-lupalakimies -nimikkeistöä ja niiden eroja.

Iltapäivällä puheenvuoron piti toimittaja Markku Uhari Hämeen Sanomista. Puheenvuorossaan hän korosti, kuinka oikeustoimittajan tehtävä on välittää tietoa yleisölle, myös liittyen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Hän mainitsi, että henkilölähteiden käyttö on vaikeampaa kuin muussa journalismissa. Tietoa kerätään  viranomaislähteistä, tuomioistuimista ja sosiaalisesta mediasta, muutama mainittuna. Kaikkea kerättyä tietoa ei kuitenkaan aina voi julkaista. 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Antoisan päivän päätössanat lausui puheenjohtaja Janne Heilimä.

Päivä jatkui illalla mukavissa merkeissä Hämeenlinnan kaupungin vastaanotolla, minkä jälkeen seurasi Suomen Maallikotuomarit ry:n 50-vuotisjuhlaillallinen Raatihuoneen upeissa tiloissa.

Lautamiespäivien sekä vuosikokouksen antia ja esityksiä nostetaan enemmän esiin kesäkuussa ilmestyvässä Maallikkotuomarit -digijulkaisussa.

Suomen Maallikkotuomarit ry:n hallitus

                                               Magnus Erikssonin maanlaki n. 1350
                                               oli perustana kuningas Kristofferin maanlaille 1442,
                                               jossa määrättiin, että kihlakunnan päämiehen on nimitettävä 
                                               lautamiehiksi kansan keskuudesta 12 vapaaehtoista miestä.

Tuomarinvakuutus

”Minä N. N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä toimin virassani perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomitsen oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti parhaan ymmärrykseni mukaan sekä kunnioitan ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä.”
Oikeudenkäymiskaari 1:7